miercuri, 28 octombrie 2009

Nu cumparati din Hala Centrala!


● Dezastru in magazinele din Hala Centrala ● Consumatorii sunt inselati pe fata de agentii economici care, ascunzandu-se in spatele siglei complexului comercial din buricul targului, vand produse cu aceeasi calitate ca cele din bazar ● Iesenii care calca pragul Halei Centrale au sanse sa fie lasati cu buza umflata si din cauza reclamelor inselatoare promovate ● Comisarii de la Protectia Consumatorului sustin ca in toate magazinele controlate au fost gasite deficiente ● Amenzile au insumat 600 milioane lei vechi ● Nici parcul de joaca nu este un loc sigur ● Comisarii de la Protectia Consumatorului au descoperit ca parcul de joaca este lasat la mila lui Dumnezeu, fara nici o masura de protectie in cazul unui accident

Dezastru in magazinele din Hala Centrala. Consumatorii sunt inselati pe fata de agentii economici care, ascunzandu-se in spatele siglei complexului comercial din buricul targului, vand produse cu aceeasi calitate ca cele din bazar. Mai grav, sunt cazuri in care produsele de incaltaminte si imbracaminte nu au etichete care sa specifice clar de unde provin, cine le-a produs sau cum se intretin, sau au cate doua etichete atasate care spun doua lucruri diferite, iesenii fiind indusi in eroare, putand lejer sa isi strice lucrurile pe care le-au achizitionat la preturi destul de piperate, despre care nici macar nu se stie de unde sunt venite. Pe restul produselor, cele care au totusi eticheta, se poate observa cu stupoare ca se platesc bani frumosi pentru haine, papuci, genti si nu numai produse in China, Polonia sau Turcia. Astfel, iesenii care au de gand sa faca cumparaturi in Hala Centrala pot sa economiseasca destule resurse financiare mergand mai degraba in magazinele de la periferie, in conditiile in care produsele vandute sunt aici sunt de aceeasi calitate cu cele expuse in magazinul din buricul targului. Toate aceste grave deficiente au fost scoase la iveala in urma unui control efectuat la inceputul saptamanii de catre comisarii de la Protectia Consumatorului. Amenzile au fost pe masura. Din cele 28 de magazine controlate pe tema etichetarii produselor de imbracaminte si incaltaminte, 20 au primit amenzi de nu mai putin de 600 milioane lei. "La inceputul saptamanii am facut un control in Hala Centrala si in Moldova Mall. Din cele 28 de magazine controlate am amendat 20, fiecare cu cate 3 mii lei. La absolut toate magazinele s-au constatat deficiente, numai ca la cinci dintre ele deficientele au fost minore. Din cauza unor deficiente de manipulare sau din neglijenta vanzatorului de a aseza marfa pe raft, etichetele erau cazute. La un control mai amanuntit, acestea s-au gasit. La capitolul deficiente grave putem da ca exemplu doua tipuri de etichetare sau chiar nici un fel de eticheta", a explicat Ioan Tonel Cazacu, directorul coordonator al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi. Comisarii de la Protectia Consumatorului sustin ca un lucru foarte important este faptul ca nici unul dintre magazinele amendate nu a contestat amenda, recunoscand in acest mod faptul ca au incalcat drepturile consumatorului. Cei prinsi pe picior gresit au ca termen de remediere a a deficientelor o luna, timp in care produsele vandute necorespunzator au fost oprite de la comercializare.

Hala Centrala - o pacaleala la adresa consumatorului

Consumatorii care calca pragul Halei Centrale au sanse sa fie lasati cu buza umflata si din cauza reclamelor inselatoare promovate. Cu afise care de care mai imbietoare, "reduceri de la 20 la 70 la suta", "la un produs cumparat primesti unul gratis", consumatorii sunt inselati fara rusine. Numai ca iesenii care se lasa ademeniti de aceste reclame se pot trezi ca pentru produsul pe care au crezut ca il vor achizitiona cu 70 la suta reducere vor plati la casa un pret redus numai cu 20 la suta. Sau, mai grav, crezand ca vor primi un produs gratis din aceeasi categorie de produse ca cel achizitionat, se vor trezi cu o esarfa sau niste butoni care au un pret derizoriu. Desi legislatia in vigoare mentioneaza clar ca la produsul redus trebuie sa fie mentionate pretul vechi si pretul nou, au fost semnalate cazuri unde existau si cate trei preturi, fara a mentiona totusi care este cel redus. "Reducerile pot fi o mare pacaleala la adresa consumatorului. Atrag atentia ca prin acest control am urmarit sa il punem in garda pe consumator. Acesta trebuie sa fie corect informat asupra reducerilor. Foarte important este ca agentii economici sanctionati sa isi remedieze deficientele, in conditiile in care este in interesul consumatorului ca produsele sa fie corect prezentate", a completat directorul Cazacu.

La mila lui Dumnezeu

La mila lui Dumnezeu

O alta problema grava descoperita in Hala Centrala este cea legata de parcul de joaca din incinta magazinului. Comisarii de la Protectia Consumatorului au descoperit ca parcul de joaca este lasat la mila lui Dumnezeu, fara nici o masura de protectie in cazul unui accident. "Am amendat parcul de joaca din incinta Halei Centrale din cauza ca nu exista nici un fel de informatii utile in cazul in care intampla ceva. Nu exista un numar de telefon de la politie sau de la ambulanta. Nu sunt afisate nici informatiile utile, de genul mediei de varsta a copiilor care se pot juca acolo", a declarat Ioan Tonel Cazacu.

Pleasca lui Prisecariu

Reamintim ca Hala Centrala a fost luata fara nici un ban de Danut Prisecariu si Alexandru Lazescu odata cu privatizarea frauduloasa a SC Alimentara SA, in anul 2000. Smecherii au privatizat SC Alimentara SA prin intermediul unei firme infiintate in acel an, Richard Invest SA. Aceasta firma a cumparat actiunile SC Alimentara SA. Culmea, actiunile au fost cumparate folosind tot bani din conturile SC Alimentara SA. Modul in care a fost privatizata SC Alimentara SA face obiectul unui dosar penal instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie. Dupa ce au privatizat SC Alimentara SA, smecherii au impartit Hala Centrala. Presedintele Ziarului de Iasi, Alexandru Lazescu, a luat jumatate din Hala Centrala cu 100 milioane lei vechi prin firma sa, SC Medianet SRL.

Ioana GAVRILUTA
ioanag●bzi.ro
Constantin MAZILU
costel●bzi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu